Pyszna, chrupiąca surówka z dodatkiem oleju lnianego
Sałatka zrobiona za pomocą noża julienne (np. taki). Nie kosztuje dużo, więc proponuję zakup, bo na pewno przyda się do niejednej takiej sałatki.
Można łatwo zrobić nie tylko surówki, ale np. spaghetti z warzyw (marchewka, cukinia itd), ale może o tym innym razem.
Dzisiaj propozycja to surowe warzywa, trochę kiełków rukoli (uwielbiam jej orzechowy smak) i olej lniany o także lekko orzechowym posmaku. Wszystko ze sobą naprawdę pasowało.
No właśnie, olej lniany...ten zimno tłoczony i nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów Omega 3- na 1litr oleju aż 50% to Omega 3. Niestety nie jest on dostępny z sklepach spożywczych, ze względu na szybkie utlenianie się musi być przechowywany w odpowiednich warunkach.
Jednak ten dostępny w sklepach jest także bardzo bogaty w witaminy i omega 3, więc proponuję zakup już dziś. Świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, surówek, ale także soków.
Bardzo polecam i zapraszam do smakowania!
Składniki:
*
2 średnie marchewki
*
1 duży ogórek
*
1-2 łyżki oleju lnianego
*
sól morska
*
kiełki
Do
dzieła:
Marchewkę obieramy, myjemy i odcinamy
końcówki. Kroimy nożem wzdłuż całej marchewki. Ogórka myjemy i także kroimy
przez całą jego długość (nie obierać), pozostawiając środek (jest zbyt miękki i
wodnisty).
Mieszamy warzywa, solimy do smaku, dodajemy
olej i kiełki. Mieszamy i podajemy tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?