Spaghetti ze szparagami, kozim serem i chipsami z szynki parmeńskiej...czyli pomysł na obiad niedzielny #4
Dziś przepis dla tych, którzy cenią swój czas. Propozycja o tyle fajna, że można ją spokojnie zabrać na drugi dzień na lunch do pracy.
Przygotowanie tej pasty jest banalnie proste. Nie potrzeba tony składników, tu wykorzystamy cztery, wystarczy je tylko odpowiednio potraktować. Każdy z nich używany jest przez nas namiętnie w różnych odsłonach. Tutaj zostały zestawione razem i naprawdę fajnie ze sobą smakują. Dlatego spaghetti w takim wydaniu wraca na nasz stół dość często. My do tego zrobiliśmy ekspresowo szybko lemoniadę (przepis TUTAJ).
Więc jeśli dziś macie wielkie plany i nie chcecie spędzać całego dnia w kuchni to polecam makaron w tym wydaniu. Jeśli się dobrze zorganizujecie to w 30 minut pasta wyląduje na stole.
Składniki:
20 szparagów
180g szynki parmeńskiej
90g koziego sera w roladzie
250g makaronu spaghetti
sól i pieprz
oliwa
Do dzieła:
Odetnij
zdrewniałe końcówki szparagów (około
1/3 długości lub po prostu wygnij szparag i końcówka sama odpadnie), następnie
przetnij je wzdłuż. Na płaskiej blaszce ułóż papier do pieczenia a na nim
szparagi. Tak ułożone szparagi posmaruj oliwą i posól.
Na drugiej blaszce połóż papier do pieczenia,
a na nim szynkę parmeńską. Obie
blaszki włóż do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
W między czasie wstaw do gotowania makaron w osolonej wodzie oraz pokrój kozi ser w kostkę, przypraw go świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
Po około 10-15 minutach wyjmij szynkę (powinna być chrupiąca i
zarumieniona, ale nie przypalona) oraz szparagi
(powinny być miękkie).
Gdy makaron
będzie ugotowany odcedź go, dodaj kozi
ser i wymieszaj dokładnie, następnie dodaj resztę składników i wszystko
razem wymieszaj.
Polecam posypać wszystko parmezanem.
Smacznego!
PS.
To mój pierwszy wpis, mam nadzieje że będzie Wam smakowało.
Pozdrawiam!
Kuba
Bardzo mi sie przepis podoba I na pewno wyprobuje w swej kuchni. Fajnie Kuba ze tez tu jestes I pichcisz book Patrycji. Powodzenia z innymi przysmakami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i smacznego!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada :) z pewnoscia zrobimy z Amelka kiedys. Pozdrawiam! N
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiamy!!
UsuńDaj znać czy smakowało. Pozdrawiam!
Usuń