Surówka z młodej jędrnej kapusty!
Któż z nas nie lubi młodych warzyw?! Młode ziemniaki, kapusta, kalafior marchewka... wszystkie młode warzywa smakują znacznie lepiej niż te wyciągane np. ze spiżarni, chłodni czy piwnicy itd.
Ja szczególnie jestem fanką młodej kapusty! W odróżnieniu od tej „starej“ jest rześka, soczystą i słodką. Można zdziałać z nią istne cuda.
Dziś chciałam się z Wam podzielić prostą, ale przepyszną surówką, która w połączeniu np. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym smakuje wybornie! Taki letni obiad, który robi się dosłownie w kilka minut.
Taką surówkę robiła często moja mama, do mięsa, do ryby, do domowych burgerów...pasowała dosłownie do wszystkiego. Kapusta i koper, proste, ale bardzo sympatyczne połączenie. Polecam!
Składniki:
*
½ główki młodej kapusty
*
2 garści świeżego koperku
*
3-4 łyżki śmietany 18% lub
jogurtu naturalnego
*
sól morska
Do
dzieła:
Kapustę poszatkować na cienkie piórka, posolić
i pognieść dłońmi tak by kapusta puściła sok. Odstawić na 5 minut.
Koperek pokroić drobno i wrzucić do kapusty,
dodać śmietanę i wymieszać. Podawać tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?