Szparagowy chrust...czyli co i jak chrupie nam dzisiaj

SZPARAGI... u nas sezon jeszcze trwa, więc kupujemy je jako dodatek do grilla, jajka sadzonego, frittaty, sałatki itd. Dzisiaj skusiła nas wersja, w której to one występują w roli głównej. Zasługują na to och tak!


Obtoczone bułką tartą i startym parmezanem, skropione lekko oliwą i sokiem z cytryny...niebo w gębie! Ta chrupkość na zewnątrz i soczystość warzywa w środku...ideał nie do podrobienia!


Oczywiście jeśli chcecie możecie zrezygnować z soku z cytryny i do obtaczania szparagów użyć tylko parmezanu, rezygnując z bułki tartej. Dowolność jest tu bardzo duża :)


Jeśli u Was w sklepie jeszcze się pojawiają takie piękne zielone szparagi, koniecznie spróbujcie ich w tej wersji. PYYYYYCHA!


szparagi w parmezanie, ptysiu mietowy



szparagi w parmezanie, ptysiu mietowy

szparagi w parmezanie, ptysiu mietowy


Składniki:

*      zielone szparagi
*      ½ szklanki startego parmezanu
*      ½ szklanki bułki tartej
*      cytryna
*      oliwa
*      sól morska
*      mąka (do obtoczenia szparagów)
*      1 jajko

Do dzieła:

Szparagi dokładnie myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki (około 1/3 długości szparaga, wystarczy je wygiąć i końcówka sama odpadnie).

W miseczce mieszamy bułkę tartą ze startym parmezanem. Szparagi obtaczamy w mące, potem w jajku i  na końcu w mieszance parmezanowej.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut.


Smacznego!

Komentarze

  1. Ten blog to moje odkrycie roku:) Chapeau bas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Polecam się :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com