Twarożkowe rogaliki

Rogaliki ...taaaaak ten przepis polubicie za jego prostotę i małą ilość składników. Nigdy wcześniej nie przypuszczałam, że uda mi się upiec rogaliki z dosłownie trzech składników. Twaróg, masło i mąka- tylko tego nam trzeba.


Przepisem podzieliła się ze mną moja siostra, która z kolei dostała go od koleżanki z pracy. Pewnie krąży też gdzieś w Waszym gronie, mniej bądż bardziej zmodyfikowany. Wypróbujcie ten podstawowy, a potem dodawajcie czego dusza zapragnie :)


Takimi rogalikami lubię się dzielić. Ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą po prostu smakują!


Gorąco polecam!


rogaliki z twarogu, ptysiu mietowy



rogaliki z twarogu, ptysiu mietowy

rogaliki z twarogu, ptysiu mietowy

rogaliki z twarogu, ptysiu mietowy


Składniki: ( na około 20-25 rogalików)

*      250 g twarogu ( u mnie mielony śmietankowy)
*      250 g mąki pszennej
*      250 g masła (niesolonego)

*      powidła, czekolada, nutella itd- opcjonalnie

Do dzieła:

Wszystkie składniki  energicznie zagniatamy  do połączenia się składników. Ciasto formujeme w kulę, owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 1h.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję nadzienia (jeśli uzywamy), zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi. 

Piec około 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (gotowe rogaliki powinny być pięknie zarumienione).


Smacznego!

Komentarze

  1. Dziękuje za przypomnienie tego przepisu, kiedyś zrobiłam i wyszły przepyszne. Ja zrobiłam ze zwykłą marmoladą.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com