Twarożkowe rogaliki
Rogaliki ...taaaaak ten przepis polubicie za jego prostotę i małą ilość składników. Nigdy wcześniej nie przypuszczałam, że uda mi się upiec rogaliki z dosłownie trzech składników. Twaróg, masło i mąka- tylko tego nam trzeba.
Przepisem podzieliła się ze mną moja siostra, która z kolei dostała go od koleżanki z pracy. Pewnie krąży też gdzieś w Waszym gronie, mniej bądż bardziej zmodyfikowany. Wypróbujcie ten podstawowy, a potem dodawajcie czego dusza zapragnie :)
Takimi rogalikami lubię się dzielić. Ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą po prostu smakują!
Gorąco polecam!
Składniki: ( na około 20-25 rogalików)
*
250 g twarogu ( u mnie mielony
śmietankowy)
*
250 g mąki pszennej
*
250 g masła (niesolonego)
*
powidła, czekolada, nutella itd-
opcjonalnie
Do
dzieła:
Wszystkie składniki energicznie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto
formujeme w kulę, owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 1h.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na
stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część
nakładać porcję nadzienia (jeśli
uzywamy), zawijać
od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
Piec około 10-15 minut w nagrzanym do 180
stopni piekarniku (gotowe rogaliki powinny być pięknie zarumienione).
Smacznego!
Dziękuje za przypomnienie tego przepisu, kiedyś zrobiłam i wyszły przepyszne. Ja zrobiłam ze zwykłą marmoladą.
OdpowiedzUsuńPolecam się :)
Usuń