Crumble inaczej....czyli sposób na okruszki
Czas śmiga nieubłaganie ...nigdy się chyba do tego nie przyzwyczaję. Dzień zamienia się w tydzień, a ten bezczelnie w miesiąc. Ani jeden ani drugi nawet nie oglądają się za siebie, nie sprawdzają czy wciąż idę za nimi, czy tempo nie jest dla mnie jednak za szybkie. A ja zwyczajnie dostaję zadyszki i oddychając ciężko czekam na nową falę energii.
Wszystko ma swoje ograniczenia i limity, szczególnie czas nam o tym przypomina.
Taki na przykład sezon na rabarbar nie sądzicie, że jest zdecydowanie za krótki? Doceniam jego smak, chrupkość i kolory. Jest szczególnie wdzięcznym warzywem ...no właśnie spór o to czy to owoc czy warzywo jest dość fundamentalny ;)
W każdym razie ja chętnie po niego sięgam i zamykam szczelnie w słoiki, by cieszyć się nim później. Dziś jednak nie o słoikach, ale wciąż jednak o rabarbarze...idealnie wciśniętym w owsiano-kokosowe crumble. Zakochacie się w tej przekąsce!
Składniki:
Baza :
*
1 szklanka płatków
owsianych
*
100 g mąki z płatków
owsianych (około 1/2 szklanki)
*
1/2 szklanka
rozpuszczonego oleju kokosowego
*
1/2 szklanka brązowego
cukru
*
1 cukier waniliowy lub
1 łyżeczki pasty waniliowej
*
1/2 szklanki wiórków
kokosowych
Masa rabarbarowa:
*
2 szklanki rabarbaru
*
1 szklanka malin
(truskawki lub owoce leśne)
*
1/3 szklanki brązowego
cukru
*
2-3 łyżki mąki
kukurydzianej
Do dzieła:
Płatki owsiane zmielić na mąkę (ja robię to
w Thermomixie- obroty 10/1 minuta).
Rozpuścić olej kokosowy. Wszystkie składniki
na ciasto dokładnie z sobą wymieszać.
2/3 ciasta wyłożyć na dno formy (wcześniej
wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach C przez około 10 minut, do lekkiego
zarumienienia.
W tym czasie przygotować masę
rabarbarowo-malinową.
Rabarbar i maliny wrzucić do garnka, zasypać
cukrem i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
Po tym czasie wsypać mąkę kukurydzianą i
dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć
masę (jeśli jest jej za dużo możecie śmiało wykorzystać do gofrów czy
naleśników).
Posypać resztą ciasta i piec przez około 20
minut w 180 stopniach C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?