Młoda, jędrna i zielona...kapusta

Kilka dni temu przechodziłam przez bardzo popularny i znany w całej Irlandii, market (English Market). Odwiedzają go zawsze tłumy turystów. Jeden z rybaków ma nawet powieszone zdjęcie z Królową Elżbietą przy okazji jej wizyty w Cork kilka lat temu. Naprawdę jedna z ważniejszych atrakcji turystycznych. Nasz Makłowicz też tu był i zajadał się apetycznie irlandzkim gulaszem.


Można tu znaleźć naprawdę niezłe rarytasy…od świeżych owoców morza, po egzotyczne i organiczne warzywa i owoce. Raj dla oczu i przede wszystkim podniebienia. Ale moją uwagę przykuła tym razem jędrna i soczyście zielona kapusta. Złapałam, pomacałam i zapakowałam do koszyka….razem zresztą z marchewką, koperkiem i pietruszką.


Zadowolona wróciłam do domu i w dosłownie godzinę była młoda kapucha, której część zapakowałam do słoika na lunch do pracy. Uwielbiam!



kapusta, ptysiu mietowy



kapusta, ptysiu mietowy


Składniki:

·      1 główka młodej kapusty
·      2 średnie marchewki
·      100 g wędzonego boczku
·      200 g kiełbasy (u mnie toruńska)
·      pęczek koperku i pietruszki
·      sól i pieprz do smaku

Do dzieła:

Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem i odlać. Dolać pokrojoną w kostkę marchewkę, posolić, popieprzyć i dodać niewielką ilość wody (kapusta puści soki, wody powinno być na tyle dużo by się nie przypaliła).

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty. Na koniec wrzucić posiekany koper i pietruszkę. Gotować 3 minuty i gotowe.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com