Ciasto po brzegi czekoladowe... mam 4 lata!
Pamiętam jak dziś kiedy w szpitalu usłyszałam: już jest, macie córeczkę. Okraszona potwornym stresem, zmęczeniem i łzami szczęścia mała bladziutka dziewczynka. Do samego końca nie potrafiliśmy wybrać jej imienia. Przekomarzaliśmy się, które bardziej z charakterem i pazurem, a przy tym krótkie i łatwe do wymówienia i w Polsce i w Irlandii.
Tuż po tym jak się pojawiła, usłyszałam od mojego męża: Ty wybierz jej imię. Nie mogę Ci tego zabrać… Spojrzałam na nią i wiedziałam, że Kaja to będzie to.
Teraz się czasem zastanawiam czy imię nadało jej charakteru, czy ona charakteru imieniu. Jest naprawdę mocna z niej wiedźma, piękna, z silnym zdaniem, z poczuciem humoru, z niezwykłą wrażliwością, w tym też muzyczną. Tego muzycznego ucha w sumie zazdrościmy jej tu wszyscy.
Nie znam drugiej tak małej i tak dobrze muzycznie ukształtowanej osóbki… od Davida Bowiego, Quenna, Daft Punka po Red Hot Chilli Peppers. Usłyszy coś raz i zaraz nuci do śniadania, obiadu czy kolacji. Rzuca tytułami lub fragmentami piosenek i wścieka się, kiedy nie wiem o jaki kawałek jej chodzi… przy tym wszystkim uwielbia czekoladę. Odda za nią naprawdę wszystko, w tym ulubioną przytulankę ‘Cup Cake’.
Dla niej to po brzegi wypełnione czekoladą ciasto. Sto Lat Kajutka!
Składniki:
Na ciasto:*
370 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
300 g drobnego cukru do wypieków
8 jajek (ubitych)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
300 g mąki samo-rosnącej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Na krem:
200 g cukru pudru
100 g kakao
300 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
słoik nutelli lub innego czekoladowo-orzechowego smarowidła (400 g)
2-3 łyżki mleka
Do dekoracji:
krem z powyższego przepisu
czekoladki Ferrero Rocher
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Do dzieła:
Piekarnik podgrzać do 180 stopni C. Trzy krągłe formy do pieczenia wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (15 cm).
Masło ubijamy z cukrem do czasu powstania puszystej masy. Jajka ubijamy w osobnym naczyniu i partiami dodajemy do masła z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy/ekstrakt z wanilii. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników.
Dzielimy ciasto na trzy części i pieczemy we wcześniej przygotowanych blaszkach przez około 20-25 minut ( do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Żeby zrobić krem, ubijamy masło, z cukrem pudrem i kakao, aż powstanie jednolita gładka masa. Na końcu dodajemy masło orzechowe i mleko, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przestudzone placki przekładamy kremem, zostawiając część do ozdobienia (ja nie potrzebowałam jej dużo, bo boki były bez kremu. Ozdabiamy czekoladkami Ferrero Rocher.
Smaczengo!
*z tego samego ciasta możemy zrobić muffinki i ozdobić je w ten sam sposób. Pieczemy je także około 20-25 minut.
Przepis zmodyfikowany (szczególnie ilości cukru), oryginalny przepis z magazynu Easy Food (Chocolate hezalnut drip cake)
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?