Domowe masło orzechowo-czekoladowe

W domu gdzie kręcą się dzieci, jeśli nie nasze to naszych przyjaciół takiego smakołyku jak domowa nutella nie może zabraknąć. Ja sama jestem jej fanką!


Ta domowa nie jest napakowana cukrami i chemią, a orzechami Waszego wyboru, daktylami, które doskonale dosładzają nasze masło, gorzką czekoladą i olejem jadalnym na zimno, którego znalezienie nie będzie problemem. 


Ja zrobiłam to masło z orzechami nerkowca, bo takie miałam pod ręką w domu, ale najlepszą wersję masła czekoladowo-orzechowego uzyskacie dodając orzechy laskowe. Jeśli nie lubicie daktyli dodajcie syropu klonowego lub miodu. Do masła można też wrzucić słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane...pamiętając o zachowaniu proporcji, w końcu to ciągle ma być masło orzechowe ;)


Dzieciom, które są fanami oryginalnej Nutelli, ta nasza domowa nie od razu przypadnie do gustu, ale ja się nie poddaję. Za każdym razem będzie coraz lepiej.


Sami pobawicie się proporcjami, smakami i gęstością. Smacznego!


maslo orzechowo-czekoladowe, ptysiu mietowy



Składniki:

*      200 g orzechów
*      100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
*      40 g suszonych daktyli
*      10-15 łyżek jadalnego na surowo oleju (u nas olej z awokado)

Do dzieła:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę o konsystencji masła. Jeśli gęstość Wam nie odpowiada można dodać więcej oleju.

Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com