Domowe masło orzechowo-czekoladowe
W domu gdzie kręcą się dzieci, jeśli nie nasze to naszych przyjaciół takiego smakołyku jak domowa nutella nie może zabraknąć. Ja sama jestem jej fanką!
Ta domowa nie jest napakowana cukrami i chemią, a orzechami Waszego wyboru, daktylami, które doskonale dosładzają nasze masło, gorzką czekoladą i olejem jadalnym na zimno, którego znalezienie nie będzie problemem.
Ja zrobiłam to masło z orzechami nerkowca, bo takie miałam pod ręką w domu, ale najlepszą wersję masła czekoladowo-orzechowego uzyskacie dodając orzechy laskowe. Jeśli nie lubicie daktyli dodajcie syropu klonowego lub miodu. Do masła można też wrzucić słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane...pamiętając o zachowaniu proporcji, w końcu to ciągle ma być masło orzechowe ;)
Dzieciom, które są fanami oryginalnej Nutelli, ta nasza domowa nie od razu przypadnie do gustu, ale ja się nie poddaję. Za każdym razem będzie coraz lepiej.
Sami pobawicie się proporcjami, smakami i gęstością. Smacznego!
Składniki:
* 200 g orzechów
* 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
* 40 g suszonych daktyli
* 10-15 łyżek jadalnego na surowo oleju (u nas olej z
awokado)
Do dzieła:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
o konsystencji masła. Jeśli gęstość Wam nie odpowiada można dodać więcej oleju.
Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym
słoiku do 2 tygodni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?