Kawałki piersi kurczaka w quinoa
Ostatnio zupełnie nie wiem, co gotować dla moich córek. Do pewnego czasu zajadały się dosłownie wszystkim, w czasie obiadu było słychać jedno wielkie smaczne mlaskanie. Ostatnio jednak to co lubi jedna, druga nieznosi i odwrotnie. Dodatkowo ulubione dania wciąż zmieniają pozycję w rankingu, więc to, co jest smaczne dzisiaj, nie do końca już jutro.
Starsza córka najlepiej cały dzień zajadałaby się płatkami. A kiedy pytam dlaczego jej ulubione danie już jej nie smakuje, z poważną miną odpowiada- 'przecież się zmieniam. Ty też kiedyś mówiłaś, że lubiłaś niebieski, a teraz wolisz czerwony'. I jak tu przebić takie argumenty?
Tak więc trochę się nagimnastykuję żeby iść na małe ustępstwa. Szanowanie gustów smakowych wszystkich członków rodziny- rzecz święta ;)
Ten przepis na szybkie i smaczne (przynajmniej na dziś), kotleciki narodził się z dobrej woli i determinacji matki, która swoje dzieci chce jednak karmić zdrowo.
Składniki:
*
piersi
kurczaka
*
kasza
quinoa
*
sól,
świeżo zmielony pieprz
*
oliwa
lub olej kokosowy do smażenia
*
jajko
Do dzieła:
Kurczaka pokroić na
mniejsze kawałki, wg Waszych upodobań (moga być jak na nuggetsy). Kaszę quinoa
ugotować do miękkości wg instrukcji producenta, odcedzić i lekko przestudzić.
Kawałki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, Każdy kawałek obtoczyć w jajku,
następnie w kaszy, pokrywając każdy kawałek dokładnie (uformować jak kotlet
mielony).
Smażyć na oleju kokosowym lub oliwie z obu stron do
zarumienienia(można też upiec w piekarniku – piec w 180 stopni C przez około
15-20 minut).
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?