Kawałki piersi kurczaka w quinoa

Ostatnio zupełnie nie wiem, co gotować dla moich córek. Do pewnego czasu zajadały się dosłownie wszystkim, w czasie obiadu było słychać jedno wielkie smaczne mlaskanie. Ostatnio jednak to co lubi jedna, druga nieznosi i odwrotnie. Dodatkowo ulubione dania wciąż zmieniają pozycję w rankingu, więc to, co jest smaczne dzisiaj, nie do końca już jutro. 


Starsza córka najlepiej cały dzień zajadałaby się płatkami. A kiedy pytam dlaczego jej ulubione danie już jej nie smakuje, z poważną miną odpowiada- 'przecież się zmieniam. Ty też kiedyś mówiłaś, że lubiłaś niebieski, a teraz wolisz czerwony'. I jak tu przebić takie argumenty? 


Tak więc trochę się nagimnastykuję żeby iść na małe ustępstwa. Szanowanie gustów smakowych wszystkich członków rodziny- rzecz święta ;)


Ten przepis na szybkie i smaczne (przynajmniej na dziś), kotleciki narodził się z dobrej woli i determinacji matki, która swoje dzieci chce jednak karmić zdrowo.


 

kasza, obiad, ptysiu mietowy



kasza, quinoa, obiad, ptysiu mietowy


Składniki:

*     piersi kurczaka
*     kasza quinoa
*     sól, świeżo zmielony pieprz
*     oliwa lub olej kokosowy do smażenia
*     jajko


Do dzieła:


Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wg Waszych upodobań (moga być jak na nuggetsy). Kaszę quinoa ugotować do miękkości wg instrukcji producenta, odcedzić i lekko przestudzić. 

Kawałki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, Każdy kawałek obtoczyć w jajku, następnie w kaszy, pokrywając każdy kawałek dokładnie (uformować jak kotlet mielony). 

Smażyć na oleju kokosowym lub oliwie z obu stron do zarumienienia(można też upiec w piekarniku – piec w 180 stopni C przez około 15-20 minut). 

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com