Nie pękaj mała...jedz pęczak

Pęka, pęka, pęka… wypowiadam cicho kilka razy, skupiając się jednocześnie na brzmieniu słowa. Jest w nim coś, co urzeka mnie od kiedy pamiętam. Niemal czuję jak coś pęka…gdzieś z tyłu głowy, gdzie w oddali, ale zdecydowanie też we mnie. Luzują się wszystkie spięcia i napięcia … ciała i świadomości. Wszelkie poplątane i skołtunione gdzieś kable i przewody, prostują się prężnie…przebieg energii i myśli znowu działa jak należy...


sałatka, pęczak, ptysiu mietowy


pęczak, sałatka, ptysiu mietowy


Chcę się więcej i bardziej. Tu i teraz! Nie później. Nie pękaj, powtarzam sobie w myślach… niemal słyszę swój świszczący koło ucha głos. Pękam zdecydowanie za często, strach przed tym, co nieznane i nowe oblatuje mnie jak mała dziewczynkę. A przecież nowe odświeża, odbudowuje …początki są przepiękne. Każda wiosna jest moim początkiem. Dalej chcę próbować…czasem zabłądzę, inny razem zapytam o drogę…włosy upinam w kok, smaruje lekko usta, poprawiam brwi i nie pękam! 

pęczak, sałatka, ptysiu mietowy


Moje niepękanie zaczynam od sałatki z pęczakiem, napakowanej orzechowymi smakami rukoli i prażonych orzechów włoskich. 



Składniki:

1 szklanka pęczaku
rukola (ilość w zależności od upodobań)
słonecznik
orzechy włoskie
ser feta
sól (do ugotowania pęczaku)

Do dzieła:

Pęczak ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przestudzić i opłukać zimną wodą. Rukolę porwać bądź pokroić na mniejsze kawałki. 

Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić na mniejsze kawałki.


Wszystko razem wymieszać. Włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika bądź słoika. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com