Klopsiki mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym

Czy to był dobry obiad? Odpowiedź jest prosta- bardzo dobry! U nas takie klopsiki w absolutnie obłędnym sosie pomidorowym, do którego mam szczególny “talent” (jeśli tak to można nazwać) są często powtarzającym się daniem.


Wszyscy lubimy taki obiad i bardzo fajne jest to, że robiąc go więcej mamy obiady na dwa dni. Można podać je z ziemniakami, ryzem, kaszą czy świeżym domowycm chlebem. Idealna opcja do zabrania do pracy- oczywiście jeśli macie możliwość ich podgrzania.


Jak to z sosami pomidorowymi bywa, najlepsze  są po kilkugodzinnym gotowaniu, ale ja często nie mam go na tyle dużo, więc robię je wieczorem i po całonocnym “oczekiwaniu” są idealne do podania.


Takie jesienne, gorące i sycące danie zapewni Wam dobry uśmiech na długi dzień :)


Zapraszam!



Klopsiki mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym, ptysiu mietowy



Klopsiki mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym, ptysiu mietowy


Składniki:

*     1kg mięsa mielonego wieprzowego
*     300 g pieczarek
*     2 puszki pomidorow w bez skórki
*     pieprz i sól
*     2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
*     1-2 łyżeczki cukru
*     ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
*     ½ łyżeczka cayenne lub chilli
*     oliwa do smażenia (mięsa i pieczarek)

Do dzieła:

Mięso przyprawiamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy pieczarki- jeśli są małe wystarczy je jedynie oczyścić. Te średniej/dużej wielkości pokroić na kawałki odpowiadające wielkością klopsikom. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy/oleju. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem

Z mięsa lepimy małe klopsiki, wielkości dużego orzecha włoskiego. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.

Usmażone klopsiki przekładamy do większego garnka, dodajemy podsmażone pieczarki, zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy.

Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1-1,5h. Gotujemy do miękkości warzyw.

Doprawamy do smaku, czasami trzeba dodać więcej cukru itd, w zależności od jakości pomidorów.

Podajemy z ziemniakami, kaszą czy ryżem.

Smacznego!

Komentarze

  1. Ale pycha :) Z czym można podawać takie klopsiki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey, nam smakuje i z ziemniakami i z kaszą (np. bulgur), ale makaron spaghetti też się doskonale nadaje:) Sciskam!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com