Owsiane placuszki z jabłkami
Nic dodać nic ując, takie placki, bardzo szybkie w przygotowaniu umila dzień każdemu. Lekko spieczony plasterek jabłka bardzo tutaj pasuje, ale i gruszka nie powstydziłaby się takiego towarzystwa. Jeszcze cieple posypcie cukrem pudrem lub cynamonem, zróbcie sobie solidny kubek ulubionej kawy, zamknijcie oczy i choć na chwile zapomnijcie o tym, ze za kilkanaście minut trzeba wyruszać do pracy. Udanego popołudnia Kochani! Niech moc będzie z nami.
Składniki:
*
1 szklanka owsianki/ok. 110 g (zmielonej na
mąkę)
*
2 dojrzałe banany
*
½ szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
*
2 jajka
*
1 łyżeczka proszku do pieczeni
*
1 łyżeczka cukru waniliowego
*
2 jabłka
*
cynamon (opcjonalnie)
*
cukier puder (do oprószenia placków)
Do dzieła:
Płatki owsiane należy zmielić na mąkę. Banany rozgnieść
widelcem, dodać roztrzepane jajka, mąkę owsianą i pozostałe składniki.
Odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować jabłka:
dokładnie umyć i pokroić na cienkie plasterki ( jeśli placuszki będą jadły małe
dzieci proponuję obrać je ze skórki).
Na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię nakładać po czubatej
łyżce ciasta. Lekko rozprowadzić po patelni i położyć na każdym placuszku
platerek jabłka.
Smażyć na średnim ogniu po około 1-2 minuty z każdej
strony.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?