Zupa dyniowa...rozgrzewający przysmak na jesienne dni

Zupa krem z dyni…tak wszyscy mają, więc mam i ja! Tak na serio to byłam pozytywnie zaskoczona końcowym smakiem, bo dynia sama w sobie nie jest smakowym zwycięzcą w żadnej kategorii.  


Przynajmniej dla mnie. Dopiero dodatek odpowiednich owoców (jak to było w przypadku powideł) i przypraw robi z niej to “coś”. 

Tak więc do naszej zupy dodaliśmy podprażone pestki dyni, kiełki rukoli, świeżą pietruszkę i trochę płatków chilli. Same przyprawy do zupy to standardowy imbir, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa i sól morska.


W naszej wersji dodaliśmy też pełnoziarnisty makaron, ale myślę, że ze świeżym pieczywem będzie jeszcze lepsza. Idealna na lunch, kolację i co najważniejsze do zapakowania do pracy! Jak to w przypadku zup-kremów robi się ją expressowo!


Pozdrawiam jesiennie, ale ciepło!



zupa dyniowa, ptysiu mietowy


zupa, ptysiu mietowy


Składniki:


*     puree z 1 dyni
*     1 ząbek czosnku
*     2 szklanki bulionu warzywnego
*     sól i świeżo zmielony pieprz
*     ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
*     ¼ łyżeczki ostrej papryki
*     1 łyżeczka cukru
*     1 łyżeczka startego imbiru
*     opcjonalnie do podania: pestki dyni, natka pietruszki, śmietana, kiełki


Do dzieła:

Dynie obieramy (lub wydrążamy), usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 20 minut (180stopni). 

Przekładamy do garnka, dorzucamy czosnek, imbir, przyprawy i gotujemy na średnim ogniu. Zalewamy bulionem i dalej gotujemy.

Miksujemy, doprawiamy i podajmy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com