2 w 1 kotlety mielone w sosie.

2 w 1, czyli pomysł na dwa obiady, przy których nie musimy się dużo napracować. Jeśli zdarza się Wam, że planujecie obiad na powiedzmy trzy osoby, a wychodzi jak zwykle dla „armii“ to będzie to pomysł dla Was.


 Miałam zrobić tylko kotleciki mielone na jeden obiad, a wyszło (jak zawsze), że nasmażyłam ich za dużo. Mimo, że jesteśmy wielkimi ich amatorami, nie byliśmy w stanie wszystkiego spałaszować. Zawinęłam i schowałam do lodówki, licząc na to, że coś się wymyśli.


 Następnego dnia zajrzałam do lodówki, skąd odezwały się pieczarki i ostatnia marchewka. To jest to- pomyślałam. Będzie z was aromatyczny sos.


 Na pewno macie swój ulubiony przepis na kotlety mielone. Jeśli nie, zajrzyjcie na ten opisany poniżej. W tym przepisie lubię to, że dzięki namoczonej wcześniej w mleku (może też być woda) bułce tartej, kotlety są bardzo delikatne. Poza tym dodanie cebuli w dwóch odsłonach – i surowej i zeszklonej, dodają mięsu lepszych walorów smakowych. Jeśli też tak przygotowujecie mielone to wiecie o czym mowa;) 


Polecam pomysł na sos, który idealnie pasuje do np. kaszy bulgur. Udanego smakowania!



2 w 1 kotlety mielone w sosie ptysiu mietowy


2 w 1 kotlety mielone w sosie ptysiu mietowy


2 w 1 kotlety mielone w sosie ptysiu mietowy


Składniki

Na kotlety mielone:

*      500 g mielonego mięsa wieprzowego
*      ½ cebuli
*      1 jajko
*      1/3 szklanki bułki tartej
*      ¾ szklanki mleka (lub wody)
*      sól + świeżo zmielony pieprz

Na sos:

*      1 marchewka
*      kilka pieczarek (u mnie około 9 średnich)
*      ½ cebulki
*      kostka warzywna
*      sól + świeżo zmielony pieprz
*      garść świeżego koperku


Do dzieła:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, połowę szklimy na maśle lub oliwie. Drugą część dodajemy do mięsa.

Bułkę tartą zalewamy mlekiem lub wodą i po kilku minutach dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Kotleciki lepimy mocząc dłonie w zimnej wodzie. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron.

SOS: Pieczarki jeśli trzeba obieramy (młodych nie trzeba), dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, razem z trzonkami. Cebulkę kroimy na drobną kostkę. Pieczarki smażymy na suchej patelni, oprószamy solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodajemy cebulkę. Smażymy do wyparowania wody z grzybów.

Do garnka wrzucamy kostkę warzywną, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i usmażone pieczarki, kotlety mielone. Zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.


Doprawiamy solą i pieprzem, na sam koniec wrzucamy posiekany koperek. Smacznego!

Komentarze

  1. Wiem o czym mówisz: tak samo robię mielone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam tak najbardziej smakują. Pozdrawiam

      Usuń
  2. O tak! Uwielbiam kotlety mielone! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też! Nasza starsza córka pochłania je z szerokim uśmiechem, młodsza pewni wkrótce do niej dołączy :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com