Lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Z wszystkich wielkich planów robienia domowych lodów w tym roku wyszło jedno wielkie nic. No może nie tak do końca, ale zrobiłam ich znacznie mniej niż zakładałam.


 Wszystko to za sprawą naprawdę beznadziejnego lata w Irlandii. Pogoda bardziej skłaniała mnie ku jesiennym gorącym zupom niż zimnym lodom...na samą myśl aż mi zimno!


 Te lody musiałam jednak zrobić. Ba, bardzo chciałam! Lody z orzechami włoskimi to jest to, o co prosił mój mąż od jakiegoś czasu. Dziwnym trafem nie są to jednak najpopularniejsze lody, więc znalezienie ich gdziekolwiek (przynajmniej w naszym mieście) graniczy z cudem. Postanowiłam zatem spróbować zrobić je sama.


 Tym razem także obejdzie się bez maszyny do lodów ;) Sama baza to nic innego jak śmietana kremówka i mleko skondensowane słodzone. Do tego karmelizowane w kilka minut orzechy włoskie lub jakiekolwiek lubicie i jest pyszny iście letni deser!


 Spróbujcie póki upały w Polsce wciąż trwają!



lody orzechowe ptysiu miętowy


 lody orzechowe ptysiu miętowy


 lody orzechowe ptysiu miętowy



Składniki:

*      500 mln śmietany kremówki
*      250 mln mleka skondensowanego słodzonego (nie gotować)
*      120 g orzechów włoskich
*      ½ szklanki cukru
*      ½ szklanki wody


Do dzieła:

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i wodę. Wymieszać i prażyć na średnim ogniu od czas do czasu mieszając.

Po kilku minutach woda powinna odparować, a orzechy pokryje skrystalizowany cukier. Na tym etapie należy pilnować ognia i często mieszać orzechy, by się nie przypaliły.

Kiedy orzechy się lekko zarumienią, zdjąć z patelni i wyspać na papier do pieczenia. Dokładnie je porozdzielać i zostawić do ostygnięcia.

Śmietanę należy ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać słodkie mleko skondensowane i wymieszać.

Dodać uprażone i wystudzone orzechy, zostawiając kilka do posypania masy (opcjonalnie). Przełożyć do naczynia, w którym będziemy mrozić. Posypać orzechami i wstawić na kilka godzin lub na całą noc do zamrażalnika.


Lody należy wyjąć z zamrażalnika na około 10 minut przed podaniem. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com