Ciasto drożdżowe idealne
Zdecydowanie mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest takie jakie powinno być: mięciutkie, lekko maślane i wilgotne...idealne!
U nas najlepiej „sprzedaje“ się z dodatkiem sezonowych (lub mrożonych) owoców i dużą ilością kruszonki. Bez owoców i kruszonki smakuje równie dobrze, szczególnie z domową konfiturą.
Mówię Wam to ciasto to poezja, dlatego podana porcja jest dość duża. U nas znika bardzo szybko, często w towarzystwie ulubionej zielonej herbaty z cytryną;)
Polecam upiec z podanej porcji i zamrozić połowę (jeśli coś zostanie), zawsze warto mieć kawałek na wypadek niezapowiedzianych gości lub spontaniczny wypad na piknik.
Przepis od przyjaciółki mojej teściowej. Dziękuję Kukułko :)
Składniki: (2 średnie blaszki lub 1 duża)
*
4 jajka
*
300 g letniego mleka
*
150 g cukru
*
cukier waniliowy
*
125 g rozpuszczonego masła
*
3 łyżki oleju
*
50 g drożdży
*
½ łyżeczki soli
*
700 g mąki tortowej
*
rabarbar lub inne owoce sezonowe
(mogą być mrożone maliny, porzeczki itd)
*
kruszonka: 150 g mąki krupczatki +
75 g cukru + 75 g masła
Do
dzieła:
Metoda klasyczna:
Najpierw należy zrobić rozczyn (krok po korku
TUTAJ). Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn odlicza się z przepisu.
Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe
składniki z listy (jajka, resztę mleka, cukier, cukier, waniliowy, masło i
olej).
Ciasto wyrobić (około 15 minut) aż będzie
gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni (jeśli jest taka potrzeba
dodać trochę mąki).
Wyjąć na dużą blaszkę (lub 2 mniejsze),
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h).
Po tym czasie na wyrośnięte ciasto wyłożyć
owoce i przykryć kruszonką. Składniki na kruszonkę wystarczy połączyć dłonią do
konzystencji okruszków (ich wielkość zależy od Waszych gustów, my lubimy jak są
większe).
Piec w przez około 40 minut w temperaturze 180
stopni C.
Smacznego!
Thermomix:
Jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy
umieścić w naczyniu mieszającym. Zagrzać 5 minut/ temperatura 50 stopni C/
obroty 2.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto: 3
minuty/Interwał. Reszta jak powyżej...(paragraf 4).
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?