Ciasto drożdżowe idealne

Zdecydowanie  mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest takie jakie powinno być: mięciutkie, lekko maślane i wilgotne...idealne!


U nas najlepiej „sprzedaje“ się z dodatkiem sezonowych (lub mrożonych) owoców i dużą ilością kruszonki. Bez owoców i kruszonki smakuje równie dobrze, szczególnie z domową konfiturą. 


Mówię Wam to ciasto to poezja, dlatego podana porcja jest dość duża. U nas znika bardzo szybko, często w towarzystwie ulubionej zielonej herbaty z cytryną;)


Polecam upiec z podanej porcji i zamrozić połowę (jeśli coś zostanie), zawsze warto mieć kawałek na wypadek niezapowiedzianych gości lub spontaniczny wypad na piknik. 


Przepis od przyjaciółki mojej teściowej. Dziękuję Kukułko :)


drozdzak, ptysiu mietowy


drozdzak, ptysiu mietowy

drozdzak, ptysiu mietowy

Składniki: (2 średnie blaszki lub 1 duża)

*      4 jajka
*      300 g letniego mleka
*      150 g cukru
*      cukier waniliowy
*      125 g rozpuszczonego masła
*      3 łyżki oleju
*      50 g drożdży
*      ½ łyżeczki soli
*      700 g mąki tortowej

*      rabarbar lub inne owoce sezonowe (mogą być mrożone maliny, porzeczki itd)
*      kruszonka: 150 g mąki krupczatki + 75 g cukru + 75 g masła

Do dzieła:

Metoda klasyczna:

Najpierw należy zrobić rozczyn (krok po korku TUTAJ). Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn odlicza się z przepisu.

Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki z listy (jajka, resztę mleka, cukier, cukier, waniliowy, masło i olej).

Ciasto wyrobić (około 15 minut) aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni (jeśli jest taka potrzeba dodać trochę mąki).

Wyjąć na dużą blaszkę (lub 2 mniejsze), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h).

Po tym czasie na wyrośnięte ciasto wyłożyć owoce i przykryć kruszonką. Składniki na kruszonkę wystarczy połączyć dłonią do konzystencji okruszków (ich wielkość zależy od Waszych gustów, my lubimy jak są większe).

Piec w przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

Thermomix:

Jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy umieścić w naczyniu mieszającym. Zagrzać 5 minut/ temperatura 50 stopni C/ obroty 2.


Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto: 3 minuty/Interwał. Reszta jak powyżej...(paragraf 4).

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com