Jaglane brownie

Nie mogłam się powstrzymać przed wypróbowaniem przepisu z TEGO bloga. Nie byłabym sobą gdybym go jednak trochę nie zmodyfikowała (jestem pewna, że w oryginale jest równie doskonałe).


Nic dodać, nic ująć to jaglane brownie skradło moje serce. Łączy w sobie wszystko, co uwielbiam w ciastach- gorzką czekoladę i perfekcyjną wilgotność. 


Zapach czekolady przy jego pieczeniu pięknie roznosi się po domu. Smakuje obłędnie do porannej czy popołudniowej kawy. Jeśli myślicie o upieczeniu go dzień przed zaproszeniem gości radzę tego nie robić, bo nie będziecie mieli czym ich poczęstować…znika w mgnieniu oka! Pycha!

jaglane brownie, ptysiu mietowy



jaglane brownie, ptysiu mietowy


Składniki:

*      1 szklanka kaszy jaglanej
*      100 g ciemnej czekolady (przynajmniej 70%)
*      150 g mleka
*      1 banan
*      85 g cukru/sewii/ksylitolu
*      2 łyżki kakao
*      2 łyżki oliwy lub oleju
*      2 łyżeczki proszku do pieczenia

*      opcjonalnie na wierzch: orzechy, owoce, wiórki kokosowe

Do dzieła:

Kaszę jaglaną kilka razy przepłukać zimną wodą (aż woda przestanie być mętna). Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę (powinny się robić kratery jak przy gotowaniu ryżu). Odstawić do ostygnięcia.

Po przestudzeniu kaszę zmiksować/zblendować razem z mlekiem i bananem. Dodać  oliwę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dolać do masy, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi (można też w ogóle z tego zrezygnować).

Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Podawać gdy całkowicie wystygnie.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com