Jaglane brownie
Nie mogłam się powstrzymać przed wypróbowaniem przepisu z TEGO bloga. Nie byłabym sobą gdybym go jednak trochę nie zmodyfikowała (jestem pewna, że w oryginale jest równie doskonałe).
Nic dodać, nic ująć to jaglane brownie skradło moje serce. Łączy w sobie wszystko, co uwielbiam w ciastach- gorzką czekoladę i perfekcyjną wilgotność.
Zapach czekolady przy jego pieczeniu pięknie roznosi się po domu. Smakuje obłędnie do porannej czy popołudniowej kawy. Jeśli myślicie o upieczeniu go dzień przed zaproszeniem gości radzę tego nie robić, bo nie będziecie mieli czym ich poczęstować…znika w mgnieniu oka! Pycha!
Składniki:
* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 100 g ciemnej czekolady (przynajmniej 70%)
* 150 g mleka
* 1 banan
* 85 g cukru/sewii/ksylitolu
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki oliwy lub
oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* opcjonalnie na wierzch: orzechy, owoce, wiórki kokosowe
Do dzieła:
Kaszę jaglaną kilka razy przepłukać zimną
wodą (aż woda przestanie być mętna). Zalać 2 szklankami wody i
gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę (powinny się robić kratery jak
przy gotowaniu ryżu). Odstawić do ostygnięcia.
Po przestudzeniu kaszę zmiksować/zblendować
razem z mlekiem i bananem. Dodać oliwę, kakao, cukier i proszek do
pieczenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dolać
do masy, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać owocami, orzechami czy wiórkami
kokosowymi (można też w ogóle z tego zrezygnować).
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Podawać gdy całkowicie wystygnie.
Smacznego!
22 year old Budget/Accounting Analyst I Ira Worthy, hailing from Listowel enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Polo. Took a trip to Himeji-jo and drives a Chevrolet Corvette L88 Convertible. sprawdz te strone
OdpowiedzUsuń