Lekka sałatka z fetą, szpinakiem, żurawiną i jabłkiem
Macie wolne pięć minut? Tyle właśnie potrzeba na przygotowanie tej sałatki. Kilka prostych składników, ale smak już nie tak banalny jak by się to mogło wydawać. Mnie osobiście miło zaskoczyło połączenie smaków i struktur.
Jest lekko, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Po kilku wpisach o wypiekach, przyszedł czas na taką właśnie letnią wersję lunchu lub kolacji. Sałatka świetnie też komponuję się np. z grillowanym kurczakiem.
Bardzo polecam!
Skladniki:
*
1 szklanka szpinaku
*
1 jabłko
*
2 garście orzechów włoskich
*
garść suszonej żurawiny
*
ser feta- ok. 30 g
*
sok z cytryny – około 1-2
łyżek
Do
dzieła:
Listki szpinaku myjemy i osuszamy na sitku lub
na ręczniku papierowym. Usuwamy także długie łodygi. Orzechy włoskie kroimy na
mniejsze kawałki (wg uznania), żurawinę można także pokroić na pół (jat ego nie
robiłam).
Jabłka nie obieramy, myjemy, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy na cienkie plasterki (wielkość też według upodobań). Ser feta
kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki.
Wszystko razem mnieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny
i zajadamy, najlepiej chwilę po przygotowaniu (wszystko dobrze się przegryzie).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?